T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MERSİN / MEZİTLİ - Fatma Aliye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

TARIM ALANI

 

Ülkelerin sosyal ve ekonomik gelişmişlik düzeylerini etkileyen faktörlerin başında, mesleki ve teknik eğitimdeki başarıları gelir. Sürdürülebilir sosyal ve ekonomik kalkınma, çağın gereklerine uygun bilgi, beceri ve yetkinliklere sahip bireylerin yetişmesi ile mümkündür. Biz Fatma Aliye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak; insan odaklı kalkınmanın sağlanmasında mesleki ve teknik eğitimin etkin rol oynadığının bilincindeyiz. Öğrencilerimizin ulusal ve uluslararası ölçütlerde bilgi, beceri, tutum ve davranış kazanmasını sağlayacak kaliteli eğitim ortamlarını hazırlamak ve bir üst öğrenim kurumuna geçişte hareketlilik düzeyi yüksek bireyler yetiştirmek temel amacımızdır.

Tarımın, sağladığı istihdam imkanı ve uluslar arası ticaretteki ağırlığı göz önünde bulundurulduğunda ülkemizin ekonomik kalkınmasındaki  önemi  ve rolü büyüktür. Okulumuzda Tarım alanında;  Tarımsal Faaliyetler, Toprak ve Bitki, Mesleki Gelişim  gibi alan ortak derslerin yanısıra, Gübreleme, Bitki Sağlığı, Budama ve Terbiye Sistemleri, Üretme ve Çoğaltma Tekniği ve Dendroloji gibi dersler verilmektedir.

Çukurova Kalkınma Ajansı 2011 Yılı Göçle Gelen Nüfusun Sosyal ve İktisadî Uyumunun Sağlanması Mali Destek Programı kapsamında yürüttüğümüz «Süs Bitkileri Yetiştiriciliği İle Ekonomik Katılım Projesi» kapsamında  okulumuza her biri 750 m2'lik 2 adet modern sera kazandırılmıştır. Öğrencilerimiz bu seralarda ve Seraların çevresindeki alanlarda Tarım alanı derslerini uygulamalı olarak görmekte, üretim faaliyetleri gerçekleştirmekte ve DÖSE kapsamında bu ürünlerin satışı ile ürünlerini ekonomik değere dönüştürmektedirler.

Okul seralarımızda özellikle  kesme Gül,  Sukulent Bitkiler, iç ve dış mekan bitkileri, çit bitkileri,  mevsimlik çiçekler yetiştirmenin yanı sıra Teraryum ve farklı  tasarım çalışmaları yapılmaktadır.

Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi ve Orman Bölge Müdürlüğü ile Aralık 2015'te gerçekleştirdiğimiz "Tohumlar Okulda Hayat Bulsun" projesi kapsamında  Orman Bölge Müdürlüğü ve Mezitli  Belediyesi'nden temin edilen fidanlar ve mevsimlik  çiçek tohumları  okulumuz seralarında  Tarım alanı öğretmen ve öğrencilerimiz eliyle yetiştirilmiş, üretilen çiçekler birçok okul ve kuruma dağıtılmıştır.

Ege Bitkileri Tarım Çiçekçilik Ltd. Şti. ile Mayıs 2016 da gerçekleştirdiğimiz protokol ile Tarım Alanımız Bitki Dikimi ve bakım eğitimi konusunda işbirliği gerçekleştirdik.

Aralık 2017'de Ladin Sera ile gerçekleştirdiğimiz "Bitki Üretim Modeli" protokolü ile Tarım Alanı öğrencilerimizin iç ve dış mekân bitkileri ve mevsimlik çiçek üretimi, çoğaltımı, bakımı, pazara hazır hale getirilmesi ve pazarlanması iş ve işlemlerinde işletme kültürü edinmeleri sağlandı.  Üretilen ürünlerin DÖSE kapsamında satışı gerçekleştirilerek öğrencilerimiz ürünlerini ekonomik değere dönüştürdüler.

Ocak 2019 da MNG Fidancılık ile yaptığımız protokol kapsamında özellikle yerli tohum kullanılarak  domates yetiştirmeye başlanmıştır. Ayrıca, turunç, ceviz ve badem fidelerinin üretimine başlanmıştır. 

Bu protokol kapsamında Tarım Alanı öğrencilerimiz; fidan üretiminde kullanılan alternatif üretim modellerini, bölgenin iklim ve toprak özelliklerine göre uygun yöntemle üretim yapabilmeyi, üretimin sürekliliğini sağlayabilmeyi ve fidanları ekonomik değeri olacak şekilde pazara sunabilme becerilerini kazanmaktadırlar.

Alan öğrencilerimize, Tarım alanını sevdirmek, benimsetmek ve ilerde istihdamlarına katkıda bulunmak amacıyla,  ilimizde Tarım alanında faaliyet gösteren Kamu ve Özel sektör kurum temsilcilerinin jüri olarak katıldığı Geleneksel Çiçek Düzenleme Yarışmamızı her yıl gerçekleştirmekteyiz. Bu yıl 5. sini gerçekleştireceğiz.

Tarım ve Gıda Teknolojisi alanı olarak her yıl düzenlenen Mersin Tarım, Gıda ve Hayvancılık Fuarına katılımakta ve okulumuz tanıtımını gerçekleştirerek ürünlerimizi sunmaktayız.

Öğrencilerimiz Sektörde  hizmet veren önemli fabrikalara teknik ziyaretler gerçekleştirmekte, sektördeki  uygulamaları  yerinde gözlemlemektedir. Son sınıf öğrencilerimiz İşletmelerde Beceri Eğitimi kapsamında bölgedeki önemli  işletmelere yönlendirilmekte, mezun olduktan sonra da istihdam edilebilmelerine destek vermekteyiz.

Sürdürülebilir tarımsal üretimi ve üreticiden  sofraya  güvenilir gıdaya erişimi  sağlayabilecek, ulusal ve uluslararası mesleki yeterliliğe, meslek ahlakına ve mesleki değerlere sahip, yenilikçi, yaratıcı, girişimci, üretken genç  teknisyenler yetiştirmenin gururunu yaşıyoruz.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 07.03.2013 - Güncelleme: 27.12.2023 12:26 - Görüntülenme: 5988
  Beğen | 20  kişi beğendi