2024 yılı teklif çağrısı birinci döneminde, Küçük Ölçekli Ortaklıklar (KA210) kapsamında gerçekleştirmiş olduğumuz 2024-1-TR01-KA210-VET-000255673 Erasmus+ projemiz hibe almaya hak kazanmıştır.
Yıllar boyunca tarımsal verimliliğin ve çiftçi gelirinin artışına büyük katkı sağlayan geleneksel kimyasal pestisitlerin bazılarının güvenilirliği konusunda oluşan kaygılar, sürdürülebilir tarımda kullanılabilirliklerinin tekrar sorgulanmasına yol açmıştır.
Kaliteli ve güvenli gıda için artan istek, son yirmi yılda pestisit kalıntı seviyelerine ilişkin katı düzenlemelere de yol açmıştır. Sınırlı kaynaklar ve artan dünya nüfusu düşünüldüğünde; yaşamın sürdürülebilirliğinin sağlanmasında tarımın ve sağlıklı ürün elde etmenin önemi günden güne artmaktadır. Birim alandan alınan verimin artırılması ve kaliteli ürün elde edilmesinde hastalık, zararlı ve yabancı otlarla mücadele oldukça önemlidir. Sağlıklı gıdaya ulaşmak için geleneksel pestisitlerin biyolojik kontrol ajanlarıyla değiştirilmesi gerekmektedir.
Geleneksel tarım yöntemlerine dair en büyük eleştiri “verimsizlik” iken bu durumu en çok dile getirenlerin tohum ve ilaç şirketleri olmaları bir tesadüf değildir. Çözüm olarak sunulan önerilerin de altında hep daha fazla kazanç yatmaktadır. Hem çiftçiye daha fazla ürün vadediyorlar hem de kendilerine çiftçileri bağımlı kılarak uzun dönem bir stratejinin ilk aşamasını örmektedirler. Daha fazla kazanç nedeniyle kullanılan ilaçlar, gübreler, tohumlar kısa vadede çözüm olarak görülse de resmin bütününe baktığımızda uzun vadede içinden çıkılmaz sorunlar yumağıyla karşılaşılmaktadır.
Okulumuzda eğitim veren Tarım Alanından, Gıda Teknolojilerine, Çocuk Gelişiminden Hasta Yaşlı Hizmetlerine kadar tüm meslek alanlarında önceliğimiz topraktan soframıza gelen gıda ürünlerinin temiz ve güvenilir olmasıdır. Öğrenci ve öğretmenler olarak tarım ürünlerinde kullanılan zararlı pestisitler ile farkındalık geliştireceğimiz bu faaliyetlerde Biyolojik Mücadele ilgili donanıma sahip olacağız. Bu eğitimler sayesinde katılımcılar; insanların aktif ve sağlıklı bir yaşam sürdürülebilmeleri için ihtiyaçları olan yeterli, sağlıklı ve besleyici gıdaya her gün onurlu bir şekilde erişebilmeleri hakkında farkındalık kazanacak ve bunu yaygınlaştıracaklardır.