T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MERSİN / MEZİTLİ - Fatma Aliye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Gıda Teknolojisi Alanı

Ülkelerin sosyal ve ekonomik gelişmişlik düzeylerini etkileyen faktörlerin başında, mesleki ve teknik eğitimdeki başarıları gelir. Sürdürülebilir sosyal ve ekonomik kalkınma, çağın gereklerine uygun bilgi, beceri ve yetkinliklere sahip bireylerin yetişmesi ile mümkündür. Biz Fatma Aliye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak; insan odaklı kalkınmanın sağlanmasında mesleki ve teknik eğitimin etkin rol oynadığının bilincindeyiz. Öğrencilerimizin ulusal ve uluslararası ölçütlerde bilgi, beceri, tutum ve davranış kazanmasını sağlayacak kaliteli eğitim ortamlarını hazırlamak ve bir üst öğrenim kurumuna geçişte hareketlilik düzeyi yüksek bireyler yetiştirmek temel amacımızdır.

Okulumuz Gıda Teknolojisi alanı, Gıda Kalite Kontrol Dalı ve Gıda İşleme Dallarının yeterliliklerini kazandırmaya yönelik eğitim vererek bu alanda teknisyen yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Gıda sektörü Türk ekonomisinin gelişmesinde nüfus, istihdam, beslenme, hammadde ve ihracata katkıları nedeni ile önemli bir rol oynamaktadır. Güvenli ve uluslararası standartlarda kaliteli gıda tüketimi bireylerin sağlığında önemlidir. Gıda Teknolojisi alanımızda Gıda Mikrobiyolojisi, Laboratuar tekniği,  Gıda Kimyası,  Mesleki Gelişim gibi alan ortak derslerinin yanısıra, Gıda Kalite kontrol dalında; Gıda kontrol analizleri, ambalaj teknolojisi vb dersler,  Gıda işleme dalında  ise Bitkisel Yağ Üretimi Teknolojisi, Hububat Ürünleri Teknolojisi sebze meyve işleme teknolojisi  gibi dersler görülmektedir. Alan derslerinde eğitim-öğretimi uygulamalı olarak gerçekleştirdiğimiz Gıda Kalite Kontrol Laboratuvarı ve Gıda İşleme Atölyemiz mevcuttur. Öğrencilerimiz mezun olduktan sonra Yüksek Öğretim Kurumları sınavında başarılı olanlar, Lisans programlarının, Temel Yeterlik Sınavında başarılı olanlar ise meslek yüksek okullarının Gıda Teknolojisi alanıyla ilgili bölümlerine ek puan alarak devam edebilmektedir. Mezunlarımız kamu ve özel işletmelere  ait gıda  kalite kontrol  laboratuvarlarında, gıda üretimi yapan fabrikalarda ,resmi kurumların denetim birimlerinde teknik personel olarak çalışabilirler.

Okulumuz, 2017 yılında Mezitli İlçe Tarım Müdürlüğü ve VİPMAN firması ile işbirliği protokolu yapmış ve bu protokol kapsamında okulumuzda bir İstiridye Mantarı üretim atölyesi kurulmuştur. Bu sayede öğrencilerimiz  "İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği, ürünün işlenmesi, ambalajlanması ve satışı konularında uygulamalar yaparak deneyim kazanmışlardır.Yine Makarna üretimi konusunda ulusal ve uluslararası pazarda önemli yer edinmiş ARBEL firması ile "Makarna Üretimi" konusunda protokol hazırlığı içerisindeyiz.

 Tarım ve Gıda Teknolojisi alanı olarak her yıl düzenlenen Mersin Tarım, Gıda ve Hayvancılık Fuarına katılımakta ve okulumuz tanıtımını gerçekleştirerek ürünlerimizi sunmaktayız.

Öğrencilerimiz Sektörde  hizmet veren önemli fabrikalara teknik ziyaretler gerçekleştirmekte, sektördeki  uygulamaları  yerinde gözlemlemektedir. Son sınıf öğrencilerimiz İşletmelerde Beceri Eğitimi kapsamında bölgedeki önemli  işletmelere yönlendirilmekte, mezun olduktan sonra da istihdam edilebilmelerine destek vermekteyiz.

Sürdürülebilir tarımsal üretimi ve üreticiden  sofraya  güvenilir gıdaya erişimi  sağlayabilecek, ulusal ve uluslararası mesleki yeterliliğe, meslek ahlakına ve mesleki değerlere sahip, yenilikçi, yaratıcı, girişimci, üretken genç  teknisyenler yetiştirmenin gururunu yaşıyoruz.

YATAY VE DİKEY GEÇİŞLER:

Program; geniş tabanlı ve modüler yapıda düzenlendiğinden, Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği çerçevesinde yatay ve dikey geçişlere olanak sağlanır.

1. Alan/dalda sertifika, belge ve diplomaya götüren tüm programlar ve dallar arasında geçiş yapılabilir.

2. Diploma almaya hak kazanan öğrenci, Gıda Teknolojisi alanının devamı niteliğindeki programların veya bu alana en yakın programların uygulandığı meslek yüksek okuluna sınavsız geçiş yapabilir ya da sınav sonuçlarına göre diğer yüksek öğrenim kurumlarını tercih edebilir

AYNI ALNADAKİ LİSANS PROGRAMLARI

  • BESLENME VE DİYETETİK (YÜKSEKOKUL)
  • GIDA TEKNOLOJİSİ (YÜKSEKOKUL)
  • YİYECEK İÇECEK İŞLETMECİLİĞİ (YÜKSEKOKUL)
  • GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI (TURİZM FAKÜLTESİ)

 

EK PUANLA YERLEŞİLEBİLECEK ÖNLİSANS PROGRAMLARI

  • AŞÇILIK
  • İKRAM HİZMETLERİ
  • TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ
  • TURİZM VE SEYAHAT HİZMETLERİ
  • ÇAY EKSPERLİĞİ
  • ET VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ
  • GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ
  • GIDA TEKNOLOJİSİ
  • KÜMES HAYVANLARI YETİŞTİRİCİLİĞİ
  • MEYVE SEBZE İŞLEME TEKNOLOJİSİ
  • SU ÜRÜNLERİ İŞLEME TEKNOLOJİSİ
  • SÜT VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ
  • YAĞ ENDÜSTRİSİ
  • ZEYTİNCİLİK VE ZEYTİN İŞLEME TEKNOLOJİSİ

 

DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN LÜTFEN AŞAĞIDAKİ LİNKLERİ TIKLAYINIZ :

 

T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (http://www.tarim.gov.tr/TarimPortal.html)

Dünya Gıda Dergisi (http://www.dunyagida.com.tr/)

Gıda Hattı (http://www.gidahatti.com)

T.C. Sağlık Bakanlığı (http://www.saglik.gov.tr)

Türk Standartları Enstitüsü (http://www.tse.gov.tr)

Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü (http://www.gkgm.gov.tr/)

Gıda Mühendisleri Odası (www.gidamo.org.tr)

Gıda Güvenliği Derneği http://www.ggd.org.tr/

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 13.03.2013 - Güncelleme: 27.12.2023 12:27 - Görüntülenme: 7459
  Beğen | 8  kişi beğendi